CHP’li Akay, torba kanun teklifini eleştirdi: Kamu görevlilerinin yönetim kurullarından huzur hakkı almamaları gerekir; Anayasa’ya aykırılık devam ediyor
3 mins read

CHP’li Akay, torba kanun teklifini eleştirdi: Kamu görevlilerinin yönetim kurullarından huzur hakkı almamaları gerekir; Anayasa’ya aykırılık devam ediyor

CHP Karabük Miletvekili Cevdet Akay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda torba kanun teklifi görüşmelerinde; teklifte Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği yönetim ve danışma kurullarında görev alacak kamu görevlilerine huzur hakkı düzenlemesinin yer aldığını belirterek “Kamu görevlileri esasında bir yerden ücret alabilirler, farklı yerlerde görevlendirildikleri zaman 3 maaş, 4 maaş yani huzur hakkı diyelim almamaları gerekir. Burada Anayasa’ya aykırılık yine devam ediyor. Dolayısıyla bu şekilde kanun geçerse yine Anayasa’ya aykırı olmuş olacak. Bir de burada çalışan kişilerin huzur haklarının, aldıkları ücretlerinin asgari ücret tutarı üstündeki kısmı da gelir vergisinden istisna tutuyorsunuz; bu, eşitsizlik yaratıyor” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, AKP’nin ekonomiye ilişkin düzenlemelerin yer aldığı torba kanun teklifinin görüşmelerine bugün başlandı. CHP Karabük Miletvekili Akay, teklife ilişkin özetle şöyle konuştu:

“İdari para cezaları caydırıcılığını yitirecek”

İdari para cezalarıyla ilgili denizcilik sektöründe özellikle taşımacılıkla, uluslararası belgelerle ilgili noksanlıklar tespit ettiğinizde buradaki idari para cezalarını artırdınız. Bir de burada gemi bağlama olayı vardı, gemi bağlama olayında da bu cezalar ödenmeden gemi serbest bırakılmıyordu. Burada teminat mektubu verme kaydıyla gemiyi serbest bırakıyorsunuz. Şunu merak ediyorum; sadece banka teminat mektubu mu kabul edilecek yoksa gayrimenkul teminat kabul edilecek mi, nasıl bir uygulama yapılacak? Bu uygulama buradaki alacakların zamanında tahsil edilmemesini, gecikmesine sebep teşkil edecektir. İdari para cezaları caydırıcılığını yitirecektir.

“Anayasa’ya aykırılık yine devam ediyor”

70. Maddeyle ilgili Cumhurbaşkanı kararnamesiyle düzenlenen, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen, kamu kurumlarında idareci olarak çalışan kamu yöneticilerinin yani yönetim kurulunda, danışma kurulunda görev alacak kamu görevlileri açısından huzur hakkı olayı var. Şimdi, kamu görevlileri esasında bir yerden ücret alabilirler, farklı yerlerde görevlendirildikleri zaman 3 maaş, 4 maaş yani huzur hakkı diyelim almamaları gerekir. Buradaki Anayasa’ya uygunluk ortadan kalkmış oluyor, giderilmiş olmuyor yani Anayasa’ya aykırılık yine devam ediyor. Dolayısıyla bu şekilde kanun geçerse yine Anayasa’ya aykırı olmuş olacak. Bir de burada çalışan kişilerin huzur haklarının, aldıkları ücretlerinin asgari ücret tutarı üstündeki kısmı da gelir vergisinden istisna tutuyorsunuz; bu, eşitsizlik yaratıyor. Özel sektörde böyle bir şirkette yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan, huzur hakkı alan kişilerde bu gelir vergisi kesintisi oluyor; bu da eşitlik ilkesine aykırı bir durum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir