Küçük ölçekli çiftçiler için sürdürülebilir bir gübre çözümü olarak insan idrarı önerisi
Yüksek gübre fiyatları gıda üretimini olumsuz etkileyebilir ve bu da daha yüksek gıda fiyatlarına, gıda güvensizliğine ve siyasi istikrarsızlığa yol açabilir.
Gıda üretmek için gübre ithalatına bağımlı olan gelişmekte olan ülkelerdeki küçük ölçekli çiftçiler özellikle savunmasız ve risk altındadır. Mahsul veriminin azalması ve yüksek gıda fiyatları bu haneleri doğrudan etkiliyor ve gıda güvensizliğine ve sağlık ve eğitim hizmetlerine ekonomik erişimin sınırlı olmasına yol açıyor.
İnsan idrarı çözüm olabilir
İdrar, bitki büyümesi için iki temel besin olan azot ve fosfor içerir. Böylece idrar, tarım için neredeyse maliyetsiz ve yerel olarak temin edilebilen bir besin kaynağı olarak hizmet edebilir.
Afrika’da idrarı hem ayırıp hem de toplayan başarılı, düşük maliyetli tuvaletler halihazırda büyük çapta üretiliyor olmasına rağmen, idrarın gübre amaçlı kullanımı neredeyse yok denecek kadar az.
İnsan idrarının büyük ölçekli geri dönüşümü birçok teknik, sosyo-kültürel, ekonomik, kurumsal ve ekolojik engelle karşı karşıyadır.”
Dr Divina Gracia P. Rodriguez, NIBIO’da, FoodsecURe projesinin proje lideri
“Başarmak istediğimiz şey, aralarındaki karşılıklı bağımlılıklara bakarak bu engelleri sistematik olarak ele almaktır. FoodsecURe’de, farklı bilimsel uzmanlık, deneyim, paydaş yerel bilgisini birleştirmek için katılımcı, çok disiplinli ve çok aktörlü bir yaklaşım uygulayacağız. ve kültürel uygulamalar.”
FoodsecURe’daki araştırmacılar, dört yıl boyunca Norveç, Etiyopya ve İsveç’ten 17 ortakla birlikte, Etiyopya’da insan idrarının toplanması ve katı gübreye dönüştürülmesi için güvenli bir toplumsal sanitasyon sistemi geliştirmeyi amaçlıyor. Bu, küçük ölçekli tarımın üretkenliğini, geçimini ve iklim değişikliğine ve ilgili sosyo-ekonomik koşullara uyum sağlama kapasitesini artırabilir.
Etiyopyalı küçük ölçekli çiftçilerle işbirliği
İdrardan üretilen gübre, Etiyopya’da yerel mahsul yetiştiren küçük çiftçilerle işbirliği içinde, mahsul kalitesine odaklanılarak ve patojenik mikroorganizmaları ve çevresel toksinleri tespit etmek için dikkatli testlerle test edilecek.
Yeni inovasyonlar genellikle davranış ve alışkanlıklarda değişiklik gerektirir ve/veya işlem maliyetlerine neden olur. Bu nedenle araştırmacılar, insan idrarının gıda üretimi için kullanımının toplumda nasıl kabul edilebilir hale gelebileceğini belirlemek için önceden tanımlanmış çeşitli paydaşlar arasında analitik bir yaklaşım benimseyecek.
Dr Rodriguez, “Hanelerin idrar yönlendirmeli tuvaletlere yatırım yapmaya ve bu tuvaletleri kullanmaya istekli olup olmadıklarını öğrenmemiz gerekiyor. İnsan idrarını geri dönüştürmek için önce çok miktarda idrar toplamamız gerekiyor” diyor.
Araştırmacılar ayrıca potansiyel tüketicilerin idrar kullanılarak üretildiğini bildikleri yiyeceklerin parasını ödemeye ve yemeye istekli olup olmadıklarını da öğrenmekle ilgileniyorlar.
“İdrarın kullanımının güvenli olduğu düşünülse de bu, idrarın kültürel olarak temiz olarak sınıflandırıldığı anlamına gelmiyor. Ayrıca çiftçilerin tarlalarına ne tür gübre uygulayacakları konusunda tercihleri var, dolayısıyla bu da dikkate almamız gereken bir şey. “
Bilim-paydaş etkileşimi çok önemlidir
Araştırmacılar idrarın başarıyla geri dönüştürülmesine yönelik altyapı, iş modelleri, ürün geliştirme ve politika mekanizmalarına odaklanacak.
Dr Rodriguez, “Yol boyunca çeşitli kullanıcı gruplarıyla iyi iletişimi sürdürmek başarımızın anahtarı olacaktır. Pek çok yeni yenilik ve yeni ürün, kamuoyu tarafından kabul edilmemesi nedeniyle başarısız oluyor” diyor.
“Amacımız, idrarın kimyasal/mineral gübreler kadar etkili olduğunu ve ağır metaller, patojenler ve organik mikro kirleticiler açısından kullanımının güvenli olduğunu gösteren kanıta dayalı bilgiyi sağlamak ve yaymaktır. En azından, bunu sağlamak için en uygun kombinasyon stratejilerini belirleyeceğiz. idrarın gübre olarak kullanımının zamanla sürdürüldüğü.”
Güvenli kanalizasyon sisteminin olmaması
FoodsecURe, Tana Gölü kıyısında yer alan Etiyopya’nın Amhara eyaletinin başkenti Bahir Dar’da uygulanacak. Kentin yaklaşık 500.000 nüfusu var ancak kanalizasyon sistemi yok. Kamu ve özel sanitasyon tesisleri de azdır. Çukur
2018 yılında Bahir Dar şehir yönetimi, “MDG Sanitasyon: Amhara’nın Kentsel ve Kentsel Çevresindeki Yoksullar için Tam Sanitasyon Zinciri Programı”nın bir parçası olarak 56 idrar ayırıcı tuvalet kurdu. Bunlardan 19’u ortak kullanıma açık alanlarda, geri kalanlar ise okul ve özel kuruluşlarda inşa edildi.
Bahir Dar Teknoloji Enstitüsü tarafından yakın zamanda gerçekleştirilen bir araştırma, tuvaletlerin çoğunun çukur tuvaletlerle aynı şekilde kullanıldığını, geri kalanının ise hiç kullanılmadığını ortaya çıkardı. İdrar ya kaynağında ayrıştırılmaz, ayrıştırılıyorsa da toplanması söz konusu değildir. İdrar tankları ve/veya kapları dolduğunda taşar.
Dr Rodriguez, “Anketten elde edilen bulgular, Afrika’nın diğer yerlerinde yapılan benzer çalışmalarla tutarlıdır” diyor.
“Atık yönetiminin sistematik yönü kesinlikle mevcut değil. FoodsecURe ile umudumuz, idrar geri dönüşümü için iyi işleyen bir değer zincirinin kurulmasına ve sürdürülmesine yardımcı olabilecek bilgi birikimiyle katkıda bulunmaktır. Bu, idrardaki değerli besinlerin korunmasını sağlarken sanitasyon koşullarını iyileştirebilir. idrar boşa gitmez.”